Altijd gezellig om te werken in een groene omgeving. Maar groene vrienden doen zo veel meer voor je werknemers. Ik neem je met deze blog mee in de voordelen van planten in een werkomgeving. Want groen is winst!

De longen van Moeder Natuur

Planten zijn natuurlijke luchtverfrissers. Ideaal voor ongezonde lucht en onfrisse geurtjes op kantoor.Hoe werkt de luchtzuivering precies? Wel, luchtzuiverende planten, bijvoorbeeld Areca’s, nemen via hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht, breken die stoffen af en zetten ze om in glucose en O2. De glucose gebruiken ze zelf om te groeien. De O2 daarentegen geven ze opnieuw af aan de omgeving. Door dit proces komt overdag zuurstof en waterdamp vrij, met een hogere luchtvochtigheid tot gevolg.

 

De schadelijke stoffen worden opgenomen door de bladeren van de plant. Om dit proces zijn gang te laten gaan, is het dus belangrijk om de bladeren van de planten af en toe eens af te stoffen. Een belangrijk detail bij de schoonmaak dus! Daarnaast is daglicht in dit proces zeer belangrijk. Zet de planten dus op een plaats waar daglicht komt.  

 

De lucht verfrissen, is altijd een goed idee. Komen je werknemers na werkdagen thuis met hoofdpijn, een kuchje en/of andere klachten? De oorzaak van deze gezondheidsklachten zou wel eens bij droge en ongezonde lucht kunnen liggen. Doordat gebouwen tegenwoordig zeer goed geïsoleerd zijn, ontstaat er dikwijls droge of ongezonde lucht binnenin het gebouw. Groene vrienden in de werkomgeving kunnen deze gezondheidsklachten verminderen.

 

Heersen er daarnaast onfrisse geurtjes, bijvoorbeeld een hardnekkige keldergeur of de geur van sigaretten, dan zorgen planten voor een natuurlijke filtering. Minder onaangename geurtjes als resultaat!

 

Elke plant heeft een luchtzuiverend effect. Maar! Hoe groter de planten én hoe meer er op kantoor staan, hoe groter het effect zal zijn.

Werksfeer en gemoedstoestand

Wageningen Environmental Research heeft samen met Fytagoras en een aantal instellingen en bedrijven onderzoek gedaan naar het effect van planten op kantoor. Daaruit blijkt dat werknemers een werkplek mét planten aantrekkelijker vinden. Verder hebben werknemers een positiever gemoed, zijn ze meer tevreden over hun eigen functioneren en piekeren ze na de werkuren minder over het werk.

 

Een aantrekkelijke werkplek zorgt er ook voor dat werknemers zich minder ziek melden.

Volgens het onderzoek resulteert dit effect zich in gemiddeld 1,6 ziektedag minder per werknemer per jaar.

Productiviteit

Naast een bevordering van de werksfeer en de gemoedstoestand van de werknemers, komen planten ook de productiviteit ten goede. Zijn je werknemers snel afgeleid door wat er op de werkvloer gebeurt, baken de werkplekken dan af met groene vrienden. Afgezonderd en met groen om zich heen, focussen werknemers zich beter. Bovendien bevordert dat de creativiteit.

Wist je dat een werkplek met planten de productiviteit met maar liefst 15% verhoogt? Dat is mooi meegenomen!

 

Verder werken planten kalmerend. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat planten een stressverlagend effect hebben. De huiselijke sfeer die planten creëren, zorgen er namelijk voor dat werknemers zich meer op hun gemak voelen en dus minder stress ervaren.

 

Wil je iets veranderen aan de akoestiek? Dan zijn planten een perfecte oplossing. Planten hebben een dempend effect.

De dikkere bladeren breken geluidsgolven en kunnen daardoor geluid tot wel 5 decibel reduceren.

Ideaal als het kantoor zich in een nieuwbouw bevindt of als je werknemers graag een praatje slaan.

Groene planten in de kantoren van Steylaerts NV

Zorg dragen

Planten zijn een levend organisme. Zoals voor alle levende organismen, vragen ook planten om verzorging. Het effect hiervan?

Planten verzorgen, vermindert de kans op eenzaamheid of depressie.

 

Kan je toch wat hulp gebruiken bij de plaatsing of levering van planten op kantoor? Dan kan je altijd beroep doen op MyNewPlant. Ik geef graag advies op maat, zodat elke plant op de juiste plaats staat én op de juiste manier verzorgd wordt. Geïnteresseerd in een samenwerking? Vul dan gerust ons contact formulier in.