Buxus

Wetenschappelijke naam:

Buxus sempervirens

De Buxus is bekend als veel toegepaste haag of geschoren decoratieve terrasplant. Het hout van de buxus heeft bijzondere kwaliteiten en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor snaarinstrumenten, schaakstukken, decoratieve bewaardoosjes en houten haarkammen. Dat heeft alles te maken met de bijzondere eigenschappen van het buxus hout die zwaar is en niet splintert.

 

Herkomst

De Buxus sempervirens komt uit Mediterraan Europa waar deze in het wild groeit en er zelfs Buxus bossen zijn. Wist u dat de naam sempervirens “altijd groen” betekent en verwijst naar de jaarrond frisgroene kleur van de plant?

Standplaats en temperatuur

De Buxus is een echte buitenplant en doet het goed als solitaire plant op het terras, balkon of patio. Maar ook als geschoren haag vormt de buxus een sierraad voor elke tuin. De plant kan in de volle zon maar verdraagt ook schaduw. De buxus kan goed tegen de vorst.

Water en voeding

De buxus in pot heeft veel water nodig. Belangrijk is te weten dat de Buxus in pot in de praktijk veelal onvoldoende water krijgt bij een regenbui omdat dit via de buitenkant er van af glijdt of de plant tegen een muur staat waardoor de regen er niet goed op komt. Giet daarom rechtstreeks op de potkluit.

Ook in de winter heeft de Buxus water nodig. Het is een groenblijvende plant die blijft verdampen zelfs bij vorst. Daardoor bestaat de kans op uitdroging en doet u er goed aan de potkluit steeds te blijven controleren op uitdroging.

Let op dat de pot goed haar water kwijt kan door een goede afvoer van te veel water. Zorg voor het planten in potten dat de samenstelling van de potgrond geschikt is voor de buxus. De buxus houdt van compost en kalk. Een jaarlijkse extra gift in februari/maart van magnesiumkalk (bekend bijvoorbeeld onder de naam dolokal) doet de plant goed. In maart/april speciale buxusmeststof geven is goed voor een mooie donkergroene kleur van de buxus.

Verpotten en snoeien

U kunt de buxus twee maal per jaar met een scherpe snoeischaar snoeien. Dit kan in mei en oktober. Let hierbij dat u dit niet in de volle zon doet om uitdroging van de plant en verbranding van het blad te voorkomen. De plant laat zich goed vormen in de door u gewenste vorm.

Na drie jaar kunt u de Buxus het beste verpotten voor behoud van de groene kleur. Voorzien de plant van verse Buxus aarde waarin compost en kalk zit. Hiermee blijft de fris groene kleur van de plant behouden.

Meest voorkomende ziekten en plagen

De buxus in redelijk ongevoelig voor ziekten en plagen. Een Buxus in pot vraagt wel om extra aandacht.

Veelgestelde vragen

Toon paginatitel