Ficus Regina/Tucan Twister

Wetenschappelijke naam:

Ficus 

Wist u dat de Ficus een luchtzuiverende werking heeft?

De bladeren van de plant werken als een filter en zuiveren de omgeving.

De natuurlijke rust die uitgaat van deze plant zorgt voor een ontspannen en prettige sfeer in elk interieur en woonruimte. 

 

 

Vandaag teelt Fikona diverse soorten van de Ficus waaronder de Ficus Benjamina, Ficus Amstel King, Ficus Nitida, Ficus Elastica Robusta en Burgundy, Ficus Lyrata, Ficus Benghalensis Audrey, Ficus Cyathistipula,…

Eenvoudig in verzorging

Zowel de Ficus Regina® als de Tucan Twister zijn exclusieve Ficussen op stam van kwekerij Fikona uit België. Het zijn goed houdbare planten welke met de grootste zorg voor u zijn gekweekt. U beschikt hiermee over een kwalitatief hoogwaardig en decoratieve plant voor uw interieur. De plant is eenvoudig in verzorging en met de onderstaande informatie en verzorgingstips heeft u langdurig plezier van deze luchtreinigende groene plant. Bekijk hier hoe u uw ficus knipt.

Herkomst en opkweek

De Ficus komt uit de tropen en bestaat in diverse bladsoorten en stammen. In de natuur worden het grote bomen en kan een Ficus wel 500 jaar worden.

In cultuur kan zij onder de juiste klimaatomstandigheden moeiteloos meegaan met de bijzondere groeiwijze zoals wij dat als kweker graag willen. Het vochtige en tropische klimaat van Costa Rica is voor ons als kweker ideaal om onze bijzondere en decoratieve stamvormen voor het interieur te creëren.

Interieurtips

Deze bijzonder gevormde Ficus vraagt om een opvallende plaats in uw interieur. Haar decoratieve waarde is zeer hoog en geeft een krachtig en natuurlijk accent aan uw woonomgeving.

Standplaats en temperatuur interieur 

De Ficus is een tropische plant en doet het in Europa daarom in de noordelijke landen alleen binnenshuis. In de mediterrane zone kan zij ’s zomers buiten in de patio in de schaduw. De temperatuur mag nooit onder 15°C komen en de plant voelt zich het beste tussen 20°C en 30°C.
De Ficus wil graag veel licht en kan in de vroege morgen en namiddag wat zon verdragen. Zet de plant maximaal twee meter van het raam en verplaats deze zo weinig mogelijk. Daar houden planten niet van. Voorkom echter dat de hete middagzon op uw plant schijnt.

In de zomer is directe middagzon op de bladeren af te raden en in de winter wil uw Ficus graag wat meer licht en zelfs zon om bladval te voorkomen.

Tip: Indien u de pot rechtstreeks op de vloer plaatst is het raadzaam om tussen de pot en de vloer een isolerend laagje te doen om de wortels te beschermen tegen een te grote temperatuurverschil met de ondergrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kurken onderzetter of eenvoudige pannenlap.

Water en voeding 

Uw Ficus houdt niet van droge wortels en daarom kunt u het beste één keer per week water geven. In de zomer als het warm is heeft uw plant dorst en mag hij twee keer per week water. Vuistregel is “hoe lichter de plek hoe meer water”. Een handig instrument is een vochtmeter welke u kunt kopen bij de betere tuincentra. Hiermee ziet u eenvoudig of de potkluit droog is en uw plant weer water nodig heeft.
Een net gekochte of gekregen Ficus op stam van onze kwekerij beschikt over voldoende voedingsstoffen voor ongeveer een jaar. Het tweede jaar kunt u kamerplantenvoeding geven volgens aanwijzingen op de verpakking.

Groeien en snoeien 

Tijdens de groei komen nieuwe twijgen tevoorschijn. Dat is een goed teken. Om uw Ficus in model te houden kunt u deze gerust wegknippen met een scherpe schaar of snoeischaar. U doet er verstandig aan om deze takken in het hart van de kroon weg te knippen zodat de plant in model blijft. U behoudt daarmee de mooie vorm van de kroon.

Meest voorkomende ziekten en plagen 

Een gezond groeiende Ficus heeft weinig last van ziekten. De meest voorkomende problemen zijn bladval door een te donkere standplaats. Maar ook een te grote of juist te kleine watergift kan voor bladval zorgen.

Tocht door een standplaats direct naast een openstaande deur of raam is de meest voorkomende oorzaak van spint en moet direct worden behandeld om erger te voorkomen. Spint zijn kleine beestjes op de onderkant van de bladeren. Spint vraagt om een directe en gerichte aanpak met een specifiek spintdodend middel welke u bij uw bloemist en/of tuincentrum kunt vinden. Let op: spint loopt makkelijk over naar andere planten en bij ernstige aantasting raden wij aan om de plant te isoleren van andere planten.

Veelgestelde vragen

Verberg paginatitel