De veelgestelde vragen

Ben je ook gepassioneerd door alles wat bloeit en groeit? Sluit je dan aan bij onze Facebook community en ontdek hoe je écht groene vingers krijgt!

 

 

 

 

 

 

Standplaats

Hoever kan de Ficus vanaf het raam staan en wat is de ideale standplaats?

Uw Ficus houdt van een lichte standplaats. Zet uw Ficus niet verder dan twee meter van het raam zodat er voldoende licht op de bladeren valt. Een beetje zon kan geen kwaad maar de felle middagzon moet in de zomer vermeden worden. Een venster die veel licht door laat en zorgt voor veel licht op uw Ficus is ideaal. Een venster op het noorden is meestal ongeschikt.

Kan mijn Ficus in de winter direct op een onverwarmde vloer staan?

Indien u de pot rechtstreeks op de vloer plaatst is het raadzaam om tussen de pot en de vloer een isolerend laagje te doen om de wortels te beschermen tegen een te grote temperatuurverschil met de ondergrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kurken onderzetter of eenvoudige pannenlap. Het gaat erom dat de warmte of kou van de vloer niet doordringt tot de wortels omdat deze hier ziek van kunnen worden.

Ik heb vloerverwarming. Kunnen mijn planten in de winter hier rechtstreeks op staan?

De te grote warmte kan er voor zorgen dat de potkluit te snel uitdroogt en de wortels onderin verbranden. Zorg voor een isolerend laagje tussen vloer en pot met bijvoorbeeld en kurken onderzetter of eenvoudige pannenlap.

Kan ik mijn Ficus in de tuin zetten?

De Ficus is een tropische plant. Wij raden daarom aan de Ficus voor het interieur te gebruiken. Alleen in mediterrane landen kan de Ficus in 's zomer in de patio.

Water geven en stofverwijdering

Hoeveel water heeft mijn Ficus nodig?

Vuistregel is “hoe lichter hoe meer water”. Een raam op het zuiden met lange dagen en veel licht in de zomer vraagt om twee maal per week ongeveer een halve liter water of meer. In de winter daarentegen kan de watergift worden gehalveerd. U leert de dorst van uw plant meestal vanzelf kennen. Beter wat te droog dan te nat.

Hoeveel water moet ik geven in de winter?

In de winter is er minder licht en zijn de dagen kort. Daarentegen is de lucht ’s winters in de woonkamer veelal droog. Voorzichtig met water geven is daarom verstandig. “Beter te droog dan te nat” mag u als uitgangspunt nemen. Het beste kunt u water geven wanneer de bovenkant van de potkluit droog is.

Hoe kan ik het beste stof van de blaadjes af krijgen?

U kunt het beste in de zomer de plant met een flinke bui buiten zetten zodat het stof er af spoelt. Ook kan regenwater worden gebruikt om af te sproeien. Kalkrijk water uit de kraan kan ontsierende kalkvlekken op het blad geven en is niet aan te bevelen.

Instructievideo snoeien 

Mijn Ficus groeit uit model en krijgt lange takken. Hoe moet ik snoeien?

U kunt het beste met een schaar of snoeischaar de takken terugknippen tot in de kroon zodat de vorm behouden blijft. Hier groeien nieuwe twijgjes uit. Tijdens het snoeien kan er wit kleverig melksap uit komen welke u het beste kunt wegsproeien met regenwater of u zet uw plant in de zomer in een regenbui.

Mag ik de Ficus af en toe draaien?

Het is beter om de plant langere tijd op dezelfde plek te laten staan en niet steeds te draaien omdat het voor de plant veel energie kost om de blaadjes weer naar het licht te richten. Wel kunt u na een jaarlijkse snoeibeurt de plant omdraaien zodat deze vol blijft.

Hoe oud kan mijn Ficus in mijn interieur worden?

Dat is heel moeilijk te zeggen omdat het volledig af hangt van de verzorging. Bij een goede verzorging kunt u op een houdbaarheid van 5 jaar rekenen en mogelijk zelfs langer.

Het oplossen van problemen 

Er vallen veel blaadjes van mijn Ficus. Is dat normaal?

De Ficus is een tropische plant die normalerwijs blaadjes laat vallen. In de winter meer dan in de zomer tijdens de groei. Zorg in de winter voor voldoende licht op de plant en zet deze eventueel wat dichter bij het raam of kies een raam op het zuiden. Indien de Ficus ineens alle blad laat vallen is veelal de oorzaak dat uw plant teveel water heeft gekregen en de wortels gedeeltelijk zijn afgestorven. Laat de kluit drogen zodat zich nieuwe wortels en blaadjes kunnen vormen.

Ik geef veel water maar mijn Ficus doet het juist steeds slechter. Hoe kan dat?

Mogelijk zijn de wortels gedeeltelijk afgestorven door te veel water. Zorg dat uw Ficus met droge voeten staat en laat de potkluit goed drogen zodat zich nieuwe wortels en blaadjes zullen vormen.

De blaadjes van mijn Ficus worden grijs en mijn plant ziet er niet gezond uit.
Waarschijnlijk gaat het hier om een aantasting van spint. Spint vraagt om een directe en gerichte aanpak met een specifiek spintdodend middel welke u bij bloemist en tuincentrum kunt vinden. Let op: spint loopt makkelijk over naar andere planten en bij ernstige aantasting raden wij aan om de plant te isoleren van andere planten.

Hoe herken ik spint onder op de bladeren en wat moet ik doen?

Spint zijn hele kleine beestjes. Meestal wordt het blad wat grijs van kleur en kan spinsel zichtbaar zijn. Spint vraagt om een directe en gerichte aanpak met een specifiek spintdodende middel welke u bij bloemist en tuincentrum kunt vinden. Let op: spint loopt makkelijk over naar andere planten en bij ernstige aantasting raden wij aan om de plant te isoleren van andere planten.

Wat zijn die witte wollige dingetjes op mijn Ficus?

Waarschijnlijk gaat het om wolluis. Dit witte beestje omhult zich met draadjes en is lastig te bestrijden. Het beste kunt u een gerichte bespuiting uitvoeren met een bestrijdingsmiddel die u bij de bloemist en tuincentrum kunt vinden.

Er zitten op de onderkant van het blad bruine dopjes. Wat is dat?

Waarschijnlijk gaat het om dopluis of schildluis. Dopluis vraagt om een gerichte aanpak met een specifiek dopluis dodende middel welke u bij bloemist en tuincentrum kunt vinden.

Op de vloer onder mijn plant wordt het kleverig. Hoe kan dat?

Waarschijnlijk heeft uw Ficus een aantasting van wolluis of dopluis. Deze scheiden een kleverige stof af die op de vloer terecht komt. Kijk bij de vragen over specifieke aantasting voor de juiste aanpak.

Toon paginatitel